Látnivalók

Református kerektemplom Featured

Szinte a település szimbólumává vált Szilvásvárad Református kerektemploma, mely egyes feltételezések szerint 1837-40 között Hild József tervei alapján épült. Ez azonban még a mai napig vitatott. Az azonban egészen biztos, hogy építőmestere Povolnai Ferenc egri építész volt. Építtetője Gróf Keglevich Miklós, a falu földesura volt. A templom története körül rengeteg legenda terjeng, azt azonban sokan tudni vélik, hogy 1832-ben veszélyessége miatt lebontották az akkori épületet.
1837-ben kezdték meg az új templom építését, ugyanazon a helyen, a gróf segítségével, mely három év alatt épült fel. A templomban található padokat a bánfalvi erdőből hozatott harminchárom tölgyfa gerendájából egy helyi asztalosmester készítette. A templom érdekessége, hogy Gróf Keglevich Miklós katolikus vallású volt, és a mende-mondák szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de az egri Pyrker érsekkel való nézeteltérése miatt a gróf az épülő templomot a református egyháznak adományozta. Az építésben való segítségét egy feltételhez kötötte: a templom homlokzatára a következő szövegnek kellett felkerülnie: „Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái”. Ez még ma is olvasható.
Kör alaprajzú, hengeres építmény bejáratához 12 fokos lépcsősor vezet, melyet bárki megmászhat, azonban ehhez a helyi lelkész segítségét kell kérni, mert a területet évekkel ezelőtt elkerítették.

Főszezon kezdetéig a templom csak vasárnap Istentisztelet alkalmával látogatható, főszezonban szerdától vasárnapig 15-18 óra között várja a turistákat.
Vasárnap: 10:00 a kerektemplomban,  16:00 gyülekezeti teremben (Aradi vértanúk u. 33.)
Tel.: +36+36-564-070
www.kerektemplom.hu

Hasonló adatlapok, cikkek: Millenniumi kilátó »
© 2017 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.