Szalajka-völgy

Istállós-kő Featured

Az Istállós-kő egy hegy, a Bükk-vidék második legmagasabb pontja, 958,1 méterével Magyarország 6. legmagasabb hegycsúcsa. A Mátrában fekvő csúcsok után a második legmagasabb a Szilvási-kő után. A Bükk-fennsík délnyugati peremén helyezkedik el. Szilvásváradról könnyen megközelíthető pár száz méteres, korláttal kiegészített gyalogút vezet fel az oldalában lévő Istállós-kői-barlangig. 2014 előtt a Bükk-vidék legmagasabb pontjaként tartották számon, de az azóta elvégzett mérések kiderítették, hogy a Szilvási-kő 960,715 méter magas.

A vállalkozóbbak A Gloriette-tisztásról nekivághatnak a nagyobb teljesítményt igénylő hegyoldalnak. Vigyázzunk azonban arra, hogy csak a jelzett úton szabad külön engedély nélkül közlekednünk, mert fokozottan védett területen járunk. A vasút végétől, a rét déli végénél a gátra felmenve a Felső-tó látványa tárul elénk. A tó bal (keleti) oldalán vezető úton a Szalajka-forráshoz érünk. A forrás mögötti barlangot jelenleg még csak 150 méter hosszan ismerjük, pedig az összefüggés vizsgálatok kimutatták, hogy a Bükk-fennsíkról érkező víz több kilométert tesz meg az eddig még ember által sosem látott barlangjáratokban, mire ide a forráshoz ér. A forrásrendszerben végzett kutatások sajnos már halálos áldozatot is követeltek 1979-ben. A víz kifolyása felett láthatjuk az emléktáblát.
A forrás után induló, zöld barlangjelzéssel jelzett, korláttal ellátott szerpentinút vezet az Istállóskői Ősember-barlanghoz. Az üres, egytermes barlang sokaknak csalódást okoz, mert nem találják benne az ősembert. Ha mélyebben érdekel valakit a barlang története, akkor a róla szóló irodalmat érdemes a látogatás előtt áttanulmányozni, vagy szaktúravezetőt kell fogadni.
A barlangtól a zöld Δ jelzésen az Istállós-kő csúcsára juthatunk. A legutóbbi időkig 959 m tszf magassággal ezt a csúcsot tartották a Bükk legmagasabb csúcsának, de a legújabb mérések, az új 10 000 léptékű térképen már 961 méterrel a Kettős-bérc déli csúcsát mutatják a legmagasabbnak. A csúcsról több irányban folytathatjuk utunkat. A fennsík innen elérhető legszebb látnivalói a Káposztás-kert, a Tarkő, az Őserdő, a Kopaszrét és a Cserepes-kői-sziklaodú, ami barlangszállásnak van berendezve.

Hasonló adatlapok, cikkek: « Szalajka-forrás
© 2017 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.