Hírek

245 millió éves időutazás

2024 04 22.

A Föld napja alkalmából egy kis időutazásra hívjuk Önöket és egy fontos földtörténeti eseményre hívjuk fel a figyelmüket.

A PERM-TRIÁSZ HATÁRKŐZET

Egy különleges földtörténeti eseményhez – az eddig ismert legnagyobb kihaláshoz – kötődő folyamatos rétegsor, melynek a felszínt is elérő rétegei a világon csak néhány helyen, Ázsián, Dél-Afrikán és Kanadán kívül itt a Bükkben ismertek. Ez a kihalás, melyben az addigi élővilágnak közel 95 %-a kihalt, már sokféle okra volt visszavezetve. A magyar kutatók egy részének értelmezése alapján a katasztrófa egy közeli szupernóva robbanás következménye. Ezt a határrétegben talált szfelurákkal (kozmikus por megüvegesedett maradványai) bizonyították. Az elmúlt években itt járt NASA kutatók pedig ugyanebben a rétegben fullerén molekulákat (ez egy hatvan atomból álló szénmolekula, melynek belsejében hélium van) találtak, melyek természetes állapotban szintén csak a kozmikus térben fordulnak elő. Ők a kisbolygóval való ütközés elmélet hívei. A délafrikai kutatók a Szibériában kitörő árbazalt jelenséggel magyarázzák. Kora 245 millió év (más kutatók 251 millióval számolnak). A község határában lévő legszebb feltárása a Gerennavár sziklafalában, alapszelvénye az útbevágásban, kitisztított rétegsora pedig a Bálvány északi oldalán látható.


A képen látható kőzetminta (és még számos különlegesség a Bükk 71 féle kőzetfajtáiból) megtekinthető az Orbán Ház Helytörténeti Kiállítóhely és Archeopark kiállításán. 


Nagy fotón: A Gerennavár melletti perm-triász határkőzet (Veres Zsolt) Forrás: https://akovekmeselnek.hu/2017/10/30/a-gerenna-var-es-a-perm-vegi-nagy-kihalas/

Hasonló adatlapok, cikkek: « A költészet napja
© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение