Hírek

Hirtelen tavasz

2021 02 24.

Európa-szerte melegrekordokat közelít a hőmérséklet, ezt Szilvásvárad környékén is lehet érezni, hiszen közel két hét alatt a fagyos jégvilágot a tavasz első fuvallata söpörte el. Az előttünk álló hétvégén igazán kettős érzésünk lehet, ha kirándulni vagy túrázni indulunk a hegyekbe. Egy viszonylag ritka időjárási esemény hatására előfordulhat, hogy a Bükk-fennsíkon a reggeli órákban sokkal melegebb lesz, mint a sík vidékeken. A vastag hóréteg már csak nyomokban lesz fellelhető a hegyekben, de a bővizű időszakos források újabb látnivalót szolgáltatnak a túrázók számára. Útközben a déli, napos lejtőkön talán már az első hóvirágokat is fel lehet fedezni.  Reggeli órákban, ha tiszta az idő, akkor a Magas-Tátra havas csúcsai is láthatóak, például a Bálványon (Bánkút közelében) található Petőfi-kilátóból. Három-kőről vagy Tar-kőről pedig a Bükk déli kilátásában gyönyörködhetünk.
Korábbi cikkünkben több - a Szalajka-völgyön kívüli - úti célt is ajánlottunk, melyeket Szilvásváradról vagy Olasz-kaputól érhetnek el. Különböző nehézségű útvonalakat TÚRÁK menüpontunkban találnak.  Amennyiben hosszabb időt terveznek eltölteni a természetben, akkor mindenképpen készüljenek fel alaposan (víz, élelem, ruházat, telefon, térkép, stb...), ügyeljenek a biztonságra és óvják a most ébredező természeti környezetet! 

A veszélyhelyzetnek megfelelően a szilvásváradi éttermek, vendéglátóhelyek, falatozók elvitelre kiszolgálják vendégeiket, a kirándulás után frissítővel várják Önöket! Szilvásváradon az önkormányzati parkolókban továbbra sem kell fizetni, de a Szalajka-völgy bejáratánál található, Egererdő Zrt. tulajdonát képező várakozóhelyeken igen, illetve aki az Olasz-kapuhoz szeretne felhajtani autóval, annak útdíjat (1800 Ft/autó) kell fizetni. 

Jó kirándulást, túrázást kívánunk! Élvezzék a napsütést! Már csak ötöt kell aludni és itt a meteorológiai tavasz!
Vigyázzunk egymásra!

© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение