Hírek

Tavaszi túraajánlatok hétvégére

2021 05 13.

A Közösségek Hete c. programsorozat részeként két lehetőséget ajánlunk az erdő és a túrázás szerelmesei részére. A két útvonalat egyénileg vagy családdal is bejárhatják az érdeklődők. Természetesen ezek a túraajánlatok a későbbiekben is elérhetőek lesznek weboldalunkról.

A könnyebb túra a Töröksánchoz vezet. Ezt a túrát több helyről lehet indítani és lehet rövidíteni is.
Kelemen-székét a helyiek Töröksáncnak is nevezik. „A Bükk második legnagyobb őskori erődített települése és kiemelten védett régészeti lelőhely.”
"Bélapátfalva és Szilvásvárad határán terül el a Kelemen-széke, a Bükk hegység második legnagyobb őskori erődített települése. Az összetett sáncrendszer csaknem 100 hektáros területet határol le. Belső területét jól felismerhető földsáncok, árkok, lakóteraszok tagolják, külső környezetében halomsírok húzódnak. A lelőhelyen két bővizű forrás fakad. A hegytetőn legkorábban i.e. 5500-5000 éve, a középső neolitikumban telepedett meg a bükki kultúra népessége. A régészeti bejárások tanúsága szerint i.e. 1200-900 évvel, a késő bronzkor időszakában a telep csaknem minden része lakott volt, sőt a település a sáncokon kívüli területre is kiterjedt. Nagy számban kerültek elő kerámiatöredékek és bronztárgyak ebből az időszakból. Az erődített település területének népvándorlás kori használatát egy késő avar öntött szíjvég és számos középkori tárgy, elsősorban nyílhegyek és pénzérmék bizonyítják." (Forrás: BNPI)



A sáncvár falait teljes hosszában is be lehet járni a nemrég kialakított Kelemen-széke tanösvény mentén a zöld bástya jelzéseket követve a fákon.
Útvonal: Szilvásvárad - Bácsó-völgy - Csortos-kő - Kelemen-széke - Katonasírok - Horotna-völgy - Szalajka-forrás - Istállós-kői-barlang - Szalajka-völgy – Szilvásvárad
Táv: 14 km
Időtartam: 5 óra
Szint: 560 m / 560 m
Könnyű túra
Gyerekeknek is ajánlott.
Forrásvíz: Diviaczky-forrás és Szalajka-forrás

Letölthető térkép, GPS track: https://en.mapy.cz/s/fahusojano
(GPX és térkép letöltéséhez kattinson a SHOW ON MAP feliratra!)
Ajánljuk a MAPY.CZ alkalmazást letölteni telefonra még indulás előtt, melynek segítségével könnyebb lesz a tájékozódás az erdőben.

 

A "Két templom túra" a Szilvásváradi Református kerektemplomot és a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságot köti össze. 
A két nevezetesség: Magyarország egyetlen református kerektemploma és az ország egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági temploma. A templomok látogatási rendjét kérjük vegyék figyelembe a túra tervezésekor! A túra után javasoljuk, hogy autóbusszal, esetleg vonattal utazzanak vissza a kiindulópontra. Parkolási lehetőséget Bélapátfalván a városközpontban vagy az apátságnál találhatnak, az utóbbi, szezonban díjköteles. Szilvásváradon a Szalajka-völgy bejáratánál több parkoló zónát is találnak, az út szélén tilos a parkolás!
Útvonal: Bélapátfalva, Gesztenyés Kiállítóház és Turisztikai Információs Iroda - Bélháromkúti Ciszterci Apátság - Bél-kő-tanösvény - Bél-kő-hegy (Szép kilátás, 815 m) - Katonasírok - Istállós-kői-barlang - Szalajka-völgy - Szilvásvárad - Református kerektemplom


Fotó: Vasas Zoltán

Táv: 18,3 km
Időtartam: 6 óra
Szint: 646 m / 632 m
Közepes nehézségű túra.
Forrásvíz: Bélháromkúti Ciszterci Apátság (1.7 km-nél) és a Szalajka-forrás (12,6 km-nél)

Letölthető térkép, GPS track: https://en.mapy.cz/s/pemezutuma (GPX és térkép letöltéséhez kattintson a SHOW ON MAP feliratra!)
Ajánljuk a MAPY.CZ alkalmazást letölteni telefonra még indulás előtt, melynek segítségével könnyebb lesz a tájékozódás az erdőben.

 

© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение