Hírek

A Bükk-hegység szépséges gyöngye

2024 03 20.

Szilvásvárad egykori birtokosa, gróf Erdődy Rudolf (1846-1932) példamutató módon szerette, és óvta a természet értékeit, szilvásváradi erdeinek fáit, állatait. A korabeli sajtó sokszor dicsérte a gróf tevékenységét, és kiemelte azt a majdnem két évtizedet (1882-1901), amikor ő volt a szilvásváradi uradalom tulajdonosa. Az alábbi idézettel emlékezünk meg az Erdők Nemzetközi Napjáról (március 21.):

„Erdődy Rudolf gróf annyira szerette az erdőt, hogy azalatt a két évtized alatt, míg ezt a nagyszerű uradalmat bírta, - tulajdonképeni és rendszeres kihasználást sohasem akart megengedni és csak nagynehezen tűrte azt, hogy évenkint annyi fát vágjanak ki, amennyi a személyzet fizetésére és az erdőt terhelő kiadások fedezésére volt elegendő.
A vad természetrajzát és életmódját behatóan tanulmányozó, az erdő életét érdeklődéssel figyelő, alaposan kutató és szeretettel gondozó gróf kedvelt vadja természetes táplálkozását biztosító létfeltételeket hajtotta elsősorban és mindenek felett fenntartani, az erdőbirtokon szerte-szét fekvő, főként a Bükk fensíkján elterülő kaszálók megjavítását szorgalmazta, minden módon és eszközzel; vadlegelőket létesített s azokban jó eleséget szolgáltató különböző évelő növények termesztését rendelte el. Télen a nagyszerüen megalkotott számos etetőt bőkezüen látta el a fensíkon gyüjtött kitünő szénával; főként azonban a vad által inkább kedvelt és általános tapasztalat szerint szívesebben keresett lágylombfanemek hajtásainak, a vadcsapások és az útak mentén való elhelyezéséről gondoskodott.

Ilyen igazi vadászos, nobilis gondolkozásra valló eljárással el is érte azt, hogy szilvási vadászterülete egyike volt az ország leghíresebb, legirígyeltebb territoriumának és széltében mélabús lehangoltságot váltott ki az a hír, hogy gazdát cserélt ez a nagyszerű uradalom és idegen honos kezébe1 került a Bükk-hegység szépséges gyöngye!2

 

[1] A cikk írója itt lovag Wessely Károly (1840-1912) cseh származású üzletemberre gondolt.
[2] Földváry Miksa: Pallavicini Alfonz Károly őrgróf szilvásváradi vadászterülete. Vadászlap 1920. nov. 5. 80. o.

Fotó: Tarnai Csaba
A bevezetőt írta és a cikket szerkesztette: Vass Zoltán, könytáros

© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение