Hírek

Vezetett barlangtúrák

2021 05 28.

Két egészen különleges barlang is található Szilvásvárad közelében, amelyek vezetett túra alkalmával is látogathatóak.

Az egyik az Istállós-kői-barlang, a Bükk-hegység második legmagasabb csúcsának oldalában, 609 méteres magasságban nyílik. Gyalogosan a Gloriett-tisztásról közelíthető meg szerpentinszerűen kialakított, meredek gyalogösvényen. A barlang háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély, 9-10 méter széles, melynek rétegvastagsága 2 méter. Régészeti jelentőségű hely, ezért 1944-ben védetté, 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén alakult ki. A nyílás mögött egyetlen, tágas terem található. A történelmi időkben a barlang hosszú ideig istállóként funkcionált, kutatások alapján azonban előtte sem lakóhely, hanem áldozóhely volt.

A másik, a Körös-lyuk (Körös-barlang), amely fokozottan védett és a legnagyobb tengerszint feletti magasságon található barlang Magyarországon. 
"Az 1944. évi Barlangkutatásban kiadott, Kadić Ottokár és Mottl Mária által írt publikációban részletesen le van írva a barlang és ismertetve van Kadić Ottokár barlangban végzett kutatása. Az ásatáskor hat réteget különített el, amelyek gazdag középső és felső pleisztocén faunát tartalmaztak. Barlangi medve és barlangi oroszlán csontok is előkerültek kitöltésből. A talált néhány cserépedény töredék és egyéb tárgy újkőkorszaki. Kadić Ottokár ajánlotta Pallavicini Alfonznak, a terület tulajdonosának az itt észlelt guanó kitermelését és ez végre is lett hajtva. 1944-ben védett természeti értékké nyilvánították."
(Forrás: Wikipédia)

Előzetes időpont- és áregyeztetés szükséges!

Bővebb információ:
- Baczúr János, ökoturisztikai szakreferens, Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, Tel.:  +36 36 411 581 131
- Regős József (Mókus bácsi), Tel.: +36 30 491 65 31

 

(Kép forrás: kekesonline.hu)

© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение